Jadłospis (szkoła)

II DANIE
Poniedziałek 21.10.2024r.
pyzy z mięsem okraszone cebulką 250g (woda, grysik ziemniaczany, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe, mięso wołowe, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa)(1,10), surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem naturalnym 120g (marchew, chrzan, jogurt naturalny, przyprawy)(7), herbata malinowa 250ml – 643,56kcal
Wtorek 22.10.2024r.
ryż 120g, gulasz z szynki 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),  surówka wielowarzywna 120g (kapusta biała, papryka czerwona, por, kukurydza, ogórek zielony, rzodkiewka, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml, gruszka – 728,84 kcal
Środa 23.10.2024r.
ziemniaki 200g, *stek z cebulką 120g (mięso mielone z łopatki wp., cebula, jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), ogórek konserwowy 60g (10), herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier) – 964,20 kcal
Czwartek 24.10.2024r.
makaron 150g (mąka pszenna)(1), kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym 120g (filet z kurczaka, śmietana, pietruszka natka, koperek, lubczyk, zioła prowansalskie, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), brokuł gotowany na parze 120g, woda 250ml -768,20 kcal
Piątek 25.10.2024r.
ziemniaki 200g, pulpeciki rybne w sosie greckim 120g (miruna, jaja, bułka tarta pszenna, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,3,4,9), woda z sokiem kiwi 250ml (woda źródlana, syrop kiwi), jabłko – 779,56 kcal
 
Poniedziałek 28.10.2024r.
kluski leniwe z bułką tartą 250g (ziemniaki, ser twarogowy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, jaja, sól)(1,3,7), surówka z marchewki z pomarańczą 120g (marchew, pomarańcza, przyprawy), woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) – 568,60 kcal
Wtorek 29.10.2024r.
kasza jęczmienna 120g (1), sztuka mięsa w sosie własnym 120g (schab wieprzowy, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, przyprawy)(1), surówka z czerwonej kapusty 120g (kapusta czerwona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), herbata żurawinowa 250ml, banan – 742,40 kcal
Środa 30.10.2024r.
ziemniaki 200g, *kotlet pożarski 120g (filet  z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy)(1,3), mizeria z ogórków 120g (ogórki zielone, śmietana)(7), woda 250ml – 796,34 kcal
Czwartek 31.10.2024r.
bigos włoski 250g (kapusta kiszona, makaron pszenny, pieczarki, czerwona cebula, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, ogórek konserwowy, kiełbasa podwawelska, olej rzepakowy, przyprawy)(1), herbata miętowa 250ml, jabłko – 705,56 kcal
Powyższy jadłospis może ulec zmianie
* potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Spis alergenów znajduje się w sekretariacie szkoły

07.10.2024r. – 18.10.2024r.
II DANIE
Poniedziałek 07.10.2024r.
makaron 150g (mąka pszenna)(1) z serem 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)(7) i sosem truskawkowo -jogurtowym 50g (truskawki, jogurt naturalny, cukier)(7), woda 250ml – 543,56 kcal
Wtorek 08.10.2024r.
ryż 120g, potrawka z kurczaka z warzywami 120g (filet z kurczaka, fasolka szparagowa żółta i zielona, marchew, kalafior, groszek, kukurydza, papryka, seler, por, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy)(1,9), herbata malinowa 250ml, banan – 602,90 kcal
Środa 09.10.2024r.
ziemniaki 200g, *kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), marchewka z groszkiem 120g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna)(1,7), woda 250ml, gruszka – 973,96 kcal
Czwartek 10.10.2024r.
kasza jęczmienna 120g (1), pulpet w sosie własnym 120g (mięso mielone z łopatki wieprzowej, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,3), ogórek kiszony 60g, woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) – 798,40 kcal
Piątek 11.10.2024r.
ziemniaki 200g, *ryba z serem Frosta 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7), surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml, sok jabłkowy w kartoniku – 768,46 kcal
 
Poniedziałek 14.10.2024r.
DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ
Wtorek 15.10.2024r.
kluseczki z warzywami 250g (makaron pszenny, kukurydza, zielona fasolka szparagowa, czerwona papryka, cebula, olej słonecznikowy, masło, pietruszka natka ,przyprawy, marchew, por, czosnek)(1,3,7), herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier)– 610,96 kcal
Środa 16.10.2024r.
ziemniaki 200g, pieczeń rzymska 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, koncentrat pomidorowy)(1,3), buraczki 120g (buraki czerwone, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml – 687,50 kcal
Czwartek 17.10.2024r.
makaron 150g (mąka pszenna)(1), strogonow z mięsem i warzywami 120g (filet z piersi kurczaka, pieczarki, papryka czerwona, kukurydza, koncentrat pomidorowy, cebula, ogórek konserwowy, marchewka, olej rzepakowy, mąka pszenna, czosnek, przyprawy)(1), herbata żurawinowa 250ml, jabłko – 941,78 kcal
Piątek 18.10.2024r.
kluski śląskie 180g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja)(1,3), sos pieczarkowy 120g (pieczarki, cebula, śmietana, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), fasolka szparagowa 120g, woda 250ml, banan – 899,12 kcal
Powyższy jadłospis może ulec zmianie
* potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Spis alergenów znajduje się w sekretariacie szkoły