Jadłospis (oddział przedszkolny)

21.10.2024r. – 31.10.2024r.
ŚNIADANIEI DANIEII DANIE
Poniedziałek 21.10.2024r.
płatki orkiszowe na mleku 200ml (płatki orkiszowe, mleko)(1,7), bułka wrocławska 40g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), powidła śliwkowe 30g (śliwki węgierki, cukier), jabłko, herbata z cytryną 200ml (herbata czarna, cytryna, cukier)– 476,71 kcalzupa ryżowa 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) – 75,60 kcalpyzy z mięsem okraszone cebulką 250g(woda, grysik ziemniaczany, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe, mięso wołowe, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa)(1,10), surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem naturalnym 120g (marchew, chrzan, jogurt naturalny, przyprawy)(7), herbata malinowa 250ml – 643,56kcal
Podwieczorek: sok jabłkowy w kartoniku 
Wtorek 22.10.2024r.
kakao na mleku 200ml (kakao naturalne, mleko, cukier)(7), chleb Helios 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, mieszanka ziaren, ziarna słonecznika, siemię lniane, mąka pszenna graham, drożdże, cukier, sól, gluten pszenny, guma guar, otręby owsiane, suchy zakwas żytnim słód żytni, lecytyna słonecznikowa, otręby pszenne, kwas mlekowy, kwas octowy, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy, przyprawy)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), pasta twarogowo – jajeczna 30g (twaróg, jaja, majonez, szczypior)(3,7), rzodkiewka 25g, natka pietruszki 4g – 374,67 kcalzupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) – 169,09 kcalryż 120g, gulasz z szynki 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),  surówka wielowarzywna 120g (kapusta biała, papryka czerwona, por, kukurydza, ogórek zielony, rzodkiewka, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml, gruszka – 728,84 kcal
Podwieczorek: banan 
Środa 23.10.2024r.
płatki jaglane na mleku 200ml (płatki jaglane, mleko)(7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), polędwica sopocka 25g (mięso wieprzowe  woda, sól, stabilizator, błonnik pszenny, białko wieprzowe kolagenowe, aromat, substancja konserwująca), papryka czerwona 30g, sałata masłowa 5g, herbata lipowa 200ml – 259,40 kcalzupa owocowa z makaronem 300ml (śliwki, wiśnie, porzeczki czarne, truskawki, mąka ziemniaczana, makaron pszenny (mąka z pszenicy twardej, cukier)(1) – 87,45 kcalziemniaki 200g, *stek z cebulką 120g (mięso mielone z łopatki wp., cebula, jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), ogórek konserwowy 60g (10), herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier) – 964,20 kcal
Podwieczorek: mus Kubuś z brzoskwinią 
Czwartek 24.10.2024r.
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb ze słonecznikiem 40g (mąka pszenna typ 750, woda, zakwas naturalny (z mąki żytniej), słonecznik 4,2%, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), ser żółty gouda 25g (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych)(7), ogórek zielony 30g, koperek 5g – 371,97kcalzupa solferino 300ml (koncentrat pomidorowy, groszek zielony, marchew, pietruszka korzeń, pietruszka natka, seler korzeń, por, ziemniaki, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(7,9) – 129,60 kcalmakaron 150g (mąka pszenna)(1), kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym 120g (filet z kurczaka, śmietana, pietruszka natka, koperek, lubczyk, zioła prowansalskie, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), brokuł gotowany na parze 120g, woda 250ml -768,20 kcal
Podwieczorek: kiwi 
Piątek 25.10.2024r.
kasza manna na mleku 200ml (kasza manna, mleko)(1,7), chleb graham 40g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), twaróg z kiełkami rzodkiewki 35g (twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), kiełki rzodkiewki, śmietana)(7), pomidor 25g, herbata truskawkowa 200ml – 449,59kcalzupa krupnik z kaszą jęczmienną 300ml (kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, cebula, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) – 167,66 kcalziemniaki 200g, pulpeciki rybne w sosie greckim 120g (miruna, jaja, bułka tarta pszenna, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,3,4,9), woda z sokiem kiwi 250ml (woda źródlana, syrop kiwi), jabłko – 779,56 kcal
Podwieczorek: gruszka 
   
Poniedziałek 28.10.2024r.
mleko 200ml (7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), szynka wieprzowa 25g (mięso wieprzowe, sól, glukoza, cukier, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, kultury startowe bakterii), sałata lodowa 5g, ogórek zielony 25g – 348,81 kcalzupa z czerwonej soczewicy 300ml (soczewica czerwona, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) – 102,31 kcalkluski leniwe z bułką tartą 250g (ziemniaki, ser twarogowy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, jaja, sól)(1,3,7), surówka z marchewki z pomarańczą 120g (marchew, pomarańcza, przyprawy), woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) – 568,60 kcal
Podwieczorek: kisiel cytrynowy i jabłkiem 200ml 
Wtorek 29.10.2024r.
płatki owsiane na mleku 200ml (płatki owsiane, mleko)(1,7), chleb Słowiański 40g (mąka pszenna, mieszanka piekarnicza (grys pszenny, gluten pszenny, mąka pszenna, zakwas pszenny, sól, mąka jęczmienna słodowa, mąka żytnia słodowa, mąka pszenna słodowa, glukoza, środki do przetwarzania mąki, enzymy), woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), jajecznica ze szczypiorkiem 60g (jaja, szczypiorek, olej rzepakowy)(3), pomidor 30g, herbata truskawkowa 200ml – 281,87 kcalzupa pieczarkowa z ziemniakami 300ml (pieczarki, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(1,9) – 88,02 kcalkasza jęczmienna 120g (1), sztuka mięsa w sosie własnym 120g (schab wieprzowy, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, przyprawy)(1), surówka z czerwonej kapusty 120g (kapusta czerwona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), herbata żurawinowa 250ml, banan – 742,40 kcal
Podwieczorek: kiwi 
Środa 30.10.2024r.
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), pasta rybna z ogórkiem i szczypiorkiem 35g (filet śledziowy, ogórek kiszony, cebula, przyprawy)(4) – 317,96 kcalzupa pomidorowa z makaronem 300ml (makaron (mąka  pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) – 204,80 kcalziemniaki 200g, *kotlet pożarski 120g (filet  z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy)(1,3), mizeria z ogórków 120g (ogórki zielone, śmietana)(7), woda 250ml – 796,34 kcal
Podwieczorek: banan 
Czwartek 31.10.2024r.
kasza kukurydziana  na mleku 200ml (kasza kukurydziana, mleko)(7), chleb z dynią 40g (mieszanka piekarnicza (mąka pszenna standaryzowana, kwas askorbinowy), ziarno siemienia lnianego, dynia pestki, słód pszenny, mąka sojowa, gluten pszenny, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny w proszku, guma celulozowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), zdrowa nutella 30g (banan, kakao naturalne), kalarepka 30g, herbata z sokiem wiśniowym 200ml (herbata czarna, syrop wiśniowy) – 438,93 kcalbarszcz biały z jajkiem 300ml (mąka pszenna, mąka żytnia, jaja, marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń ,seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,7,9) – 122,80 kcalbigos włoski 250g (kapusta kiszona, makaron pszenny, pieczarki, czerwona cebula, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, ogórek konserwowy, kiełbasa podwawelska, olej rzepakowy, przyprawy)(1), herbata miętowa 250ml, jabłko – 705,56 kcal
Podwieczorek : wafel ryżowy, marchewka 30g  
Powyższy jadłospis może ulec zmianie
* potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Spis alergenów znajduje się w sekretariacie szkoły

07.10.2024r. – 18.10.2024r.  
ŚNIADANIEI DANIEII DANIE
Poniedziałek 07.10.2024r.  
płatki jaglane na mleku 200ml (płatki jaglane, mleko)(1,7), bułka wrocławska 40g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), hummus z pestkami dyni i słonecznika 30g (ciecierzyca 54% (ciecierzyca 50,8%, woda, sól, cukier), olej rzepakowy, woda, pestki z dyni 4%, nasiona słonecznika 2%, sól morska, cukier, czosnek, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kmin rzymski 0,25%), papryka czerwona 30g, natka pietruszki 5g, herbata malinowa 200ml – 313,17 kcal kapuśniak tradycyjny 300ml (kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, mąka pszenna, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) – 92,05 kcalmakaron 150g (mąka pszenna)(1) z serem 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)(7) i sosem truskawkowo -jogurtowym 50g (truskawki, jogurt naturalny, cukier)(7), woda 250ml – 543,56 kcal   Podwieczorek: wafel ryżowy,  kalarepka 30g
Wtorek 08.10.2024r.  
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), jajko gotowane 30g (3), ogórek zielony 25g, szczypiorek 5g- 346,70 kcalzupa ogórkowa zabielana śmietaną 300ml (ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(3,9) – 89,55 kcalryż 120g, potrawka z kurczaka z warzywami 120g (filet z kurczaka, fasolka szparagowa żółta i zielona, marchew, kalafior, groszek, kukurydza, papryka, seler, por, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy)(1,9), herbata malinowa 250ml, banan – 602,90 kcal   Podwieczorek: gruszka
Środa 09.10.2024r.  
płatki żytnie na mleku 200ml (płatki żytnie, mleko)(1,7), chleb słonecznikowy 40g (mąka pszenna typ 750, woda, zakwas naturalny (z mąki żytniej), słonecznik 4,2%, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), 7 twaróg z rzodkiewką 35g (twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), rzodkiewka, śmietana)(7), papryka czerwona 30g, herbata borówkowa 200ml – 452,40 kcalzupa chłopska z zacierkami 300ml (makron zacierki (mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, kurkuma), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, przyprawy, kurczak tuszka)(1,3,9) – 112,15 kcalziemniaki 200g, *kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), marchewka z groszkiem 120g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna)(1,7), woda 250ml, gruszka – 973,96 kcal   Podwieczorek: jabłko
Czwartek 10.10.2024r.  
mleko 200ml (7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), sałata lodowa 5g, szynka drobiowa 25g (mięso z piersi kurczaka, woda, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, kwas askorbinowy, azotyn sodu), pomidor 25g, natka pietruszki 5g – 295,22 kcalżurek z jajkiem 300ml (mąka żytnia, mąka pszenna, jaja, marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń ,seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,7,9) – 122,80 kcalkasza jęczmienna 120g (1), pulpet w sosie własnym 120g (mięso mielone z łopatki wieprzowej, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,3), ogórek kiszony 60g, woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) – 798,40 kcal   Podwieczorek:  kisiel truskawkowy z jabłkiem 200ml
Piątek 11.10.2024r.  
lane kluski na mleku 200ml (mąka pszenna, jaja, mleko)(1,3,7), chleb graham 40g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), dżem wiśniowy 35g (wiśnie, cukier, woda, substancja żelująca – pektyny, regulator kwasowości – kwas cytrynowy), marchewka 30g, herbata z cytryną 200ml (herbata czarna, cytryna, cukier) – 354,60 kcalzupa pomidorowa z ryżem 300ml (ryż biały, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) – 206,90 kcalziemniaki 200g, *ryba z serem Frosta 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7), surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml, sok jabłkowy w kartoniku – 768,46 kcal   Podwieczorek: brzoskwinia
Poniedziałek 14.10.2024r.  
DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ  
Wtorek 15.10.2024r.  
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb razowy 40g, masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), twaróg z żurawiną 40g (twaróg półtłusty, żurawina suszona, śmietana)(7), kalarepka 30g – 282,33 kcalzupa z fasolki szparagowej 300ml (fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) – 204,80 kcalkluseczki z warzywami 250g (makaron pszenny, kukurydza, zielona fasolka szparagowa, czerwona papryka, cebula, olej słonecznikowy, masło, pietruszka natka ,przyprawy, marchew, por, czosnek)(1,3,7), herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier)– 610,96 kcal   Podwieczorek: jabłko
Środa 16.10.2024r.  
kasza manna na mleku 200ml (kasza manna, mleko)(1,7), rogal maślany 50g (mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, masło)(1,7), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), konfitura malinowa 30g (maliny (42 %), cukier, czerwone porzeczki (18 %), woda, substancja zelująca: pektyny, substancja zagęszczająca: guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), jabłko 30g, herbata z cytryną 200ml (herbata czarna cytryna, cukier)– 393,67 kcalzupa cebulowa z grzankami 300ml (cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, grzanki pszenne (bułka wrocławska pszenna, olej rzepakowy, przyprawy))(1,7,9) – 94,75 kcalziemniaki 200g, pieczeń rzymska 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, koncentrat pomidorowy)(1,3), buraczki 120g (buraki czerwone, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml – 687,50 kcal   Podwieczorek: banan
Czwartek 17.10.2024r.  
kakao na mleku 200ml (kakao naturalne, mleko, cukier)(7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), kiełbasa żywiecka 25g (mięso wieprzowe, sól peklująca, przyprawy naturalne, woda, jelito wołowe), ogórek zielony 25g, szczypiorek 5g – 225,42 kcalzupa kalafiorowa krem 300ml (kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, ziemniaki, cebula, lubczyk, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) – 118,12 kcal  makaron 150g (mąka pszenna)(1), strogonow z mięsem i warzywami 120g (filet z piersi kurczaka, pieczarki, papryka czerwona, kukurydza, koncentrat pomidorowy, cebula, ogórek konserwowy, marchewka, olej rzepakowy, mąka pszenna, czosnek, przyprawy)(1), herbata żurawinowa 250ml, jabłko – 941,78 kcal   Podwieczorek : gruszka  
Piątek 18.10.2024r.  
płatki orkiszowe na mleku 200ml (płatki orkiszowe, mleko)(1,7), chleb Słowiański 40g (mąka pszenna, mieszanka piekarnicza (grys pszenny, gluten pszenny, mąka pszenna, zakwas pszenny, sól, mąka jęczmienna słodowa, mąka żytnia słodowa, mąka pszenna słodowa, glukoza, środki do przetwarzania mąki, enzymy), woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), serek Almette z ziołami 30g (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, cebula, sól, czosnek, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła (0,1%), naturalne aromaty)(7), papryka czerwona 35g, herbata truskawkowa 200ml – 349,92 kcalbarszcz czerwony z ziemniakami zabielany śmietaną 300ml (buraki czerwone, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) – 136,10 kcalkluski śląskie 180g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja)(1,3), sos pieczarkowy 120g (pieczarki, cebula, śmietana, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), fasolka szparagowa 120g, woda 250ml, banan – 899,12 kcal   Podwieczorek: mus Kubuś z brzoskwinią
Powyższy jadłospis może ulec zmianie
* potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Spis alergenów znajduje się w sekretariacie szkoły