21.10.2024r. – 31.10.2024r. | ||
ŚNIADANIE | I DANIE | II DANIE |
Poniedziałek 21.10.2024r. | ||
płatki orkiszowe na mleku 200ml (płatki orkiszowe, mleko)(1,7), bułka wrocławska 40g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), powidła śliwkowe 30g (śliwki węgierki, cukier), jabłko, herbata z cytryną 200ml (herbata czarna, cytryna, cukier)– 476,71 kcal | zupa ryżowa 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) – 75,60 kcal | pyzy z mięsem okraszone cebulką 250g(woda, grysik ziemniaczany, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe, mięso wołowe, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa)(1,10), surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem naturalnym 120g (marchew, chrzan, jogurt naturalny, przyprawy)(7), herbata malinowa 250ml – 643,56kcal |
Podwieczorek: sok jabłkowy w kartoniku | ||
Wtorek 22.10.2024r. | ||
kakao na mleku 200ml (kakao naturalne, mleko, cukier)(7), chleb Helios 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, mieszanka ziaren, ziarna słonecznika, siemię lniane, mąka pszenna graham, drożdże, cukier, sól, gluten pszenny, guma guar, otręby owsiane, suchy zakwas żytnim słód żytni, lecytyna słonecznikowa, otręby pszenne, kwas mlekowy, kwas octowy, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy, przyprawy)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), pasta twarogowo – jajeczna 30g (twaróg, jaja, majonez, szczypior)(3,7), rzodkiewka 25g, natka pietruszki 4g – 374,67 kcal | zupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) – 169,09 kcal | ryż 120g, gulasz z szynki 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1), surówka wielowarzywna 120g (kapusta biała, papryka czerwona, por, kukurydza, ogórek zielony, rzodkiewka, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml, gruszka – 728,84 kcal |
Podwieczorek: banan | ||
Środa 23.10.2024r. | ||
płatki jaglane na mleku 200ml (płatki jaglane, mleko)(7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), polędwica sopocka 25g (mięso wieprzowe woda, sól, stabilizator, błonnik pszenny, białko wieprzowe kolagenowe, aromat, substancja konserwująca), papryka czerwona 30g, sałata masłowa 5g, herbata lipowa 200ml – 259,40 kcal | zupa owocowa z makaronem 300ml (śliwki, wiśnie, porzeczki czarne, truskawki, mąka ziemniaczana, makaron pszenny (mąka z pszenicy twardej, cukier)(1) – 87,45 kcal | ziemniaki 200g, *stek z cebulką 120g (mięso mielone z łopatki wp., cebula, jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), ogórek konserwowy 60g (10), herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier) – 964,20 kcal |
Podwieczorek: mus Kubuś z brzoskwinią | ||
Czwartek 24.10.2024r. | ||
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb ze słonecznikiem 40g (mąka pszenna typ 750, woda, zakwas naturalny (z mąki żytniej), słonecznik 4,2%, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), ser żółty gouda 25g (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych)(7), ogórek zielony 30g, koperek 5g – 371,97kcal | zupa solferino 300ml (koncentrat pomidorowy, groszek zielony, marchew, pietruszka korzeń, pietruszka natka, seler korzeń, por, ziemniaki, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(7,9) – 129,60 kcal | makaron 150g (mąka pszenna)(1), kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym 120g (filet z kurczaka, śmietana, pietruszka natka, koperek, lubczyk, zioła prowansalskie, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), brokuł gotowany na parze 120g, woda 250ml -768,20 kcal |
Podwieczorek: kiwi | ||
Piątek 25.10.2024r. | ||
kasza manna na mleku 200ml (kasza manna, mleko)(1,7), chleb graham 40g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), twaróg z kiełkami rzodkiewki 35g (twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), kiełki rzodkiewki, śmietana)(7), pomidor 25g, herbata truskawkowa 200ml – 449,59kcal | zupa krupnik z kaszą jęczmienną 300ml (kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, cebula, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) – 167,66 kcal | ziemniaki 200g, pulpeciki rybne w sosie greckim 120g (miruna, jaja, bułka tarta pszenna, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,3,4,9), woda z sokiem kiwi 250ml (woda źródlana, syrop kiwi), jabłko – 779,56 kcal |
Podwieczorek: gruszka | ||
Poniedziałek 28.10.2024r. | ||
mleko 200ml (7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), szynka wieprzowa 25g (mięso wieprzowe, sól, glukoza, cukier, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, kultury startowe bakterii), sałata lodowa 5g, ogórek zielony 25g – 348,81 kcal | zupa z czerwonej soczewicy 300ml (soczewica czerwona, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) – 102,31 kcal | kluski leniwe z bułką tartą 250g (ziemniaki, ser twarogowy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, jaja, sól)(1,3,7), surówka z marchewki z pomarańczą 120g (marchew, pomarańcza, przyprawy), woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) – 568,60 kcal |
Podwieczorek: kisiel cytrynowy i jabłkiem 200ml | ||
Wtorek 29.10.2024r. | ||
płatki owsiane na mleku 200ml (płatki owsiane, mleko)(1,7), chleb Słowiański 40g (mąka pszenna, mieszanka piekarnicza (grys pszenny, gluten pszenny, mąka pszenna, zakwas pszenny, sól, mąka jęczmienna słodowa, mąka żytnia słodowa, mąka pszenna słodowa, glukoza, środki do przetwarzania mąki, enzymy), woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), jajecznica ze szczypiorkiem 60g (jaja, szczypiorek, olej rzepakowy)(3), pomidor 30g, herbata truskawkowa 200ml – 281,87 kcal | zupa pieczarkowa z ziemniakami 300ml (pieczarki, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(1,9) – 88,02 kcal | kasza jęczmienna 120g (1), sztuka mięsa w sosie własnym 120g (schab wieprzowy, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, przyprawy)(1), surówka z czerwonej kapusty 120g (kapusta czerwona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), herbata żurawinowa 250ml, banan – 742,40 kcal |
Podwieczorek: kiwi | ||
Środa 30.10.2024r. | ||
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), pasta rybna z ogórkiem i szczypiorkiem 35g (filet śledziowy, ogórek kiszony, cebula, przyprawy)(4) – 317,96 kcal | zupa pomidorowa z makaronem 300ml (makaron (mąka pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) – 204,80 kcal | ziemniaki 200g, *kotlet pożarski 120g (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy)(1,3), mizeria z ogórków 120g (ogórki zielone, śmietana)(7), woda 250ml – 796,34 kcal |
Podwieczorek: banan | ||
Czwartek 31.10.2024r. | ||
kasza kukurydziana na mleku 200ml (kasza kukurydziana, mleko)(7), chleb z dynią 40g (mieszanka piekarnicza (mąka pszenna standaryzowana, kwas askorbinowy), ziarno siemienia lnianego, dynia pestki, słód pszenny, mąka sojowa, gluten pszenny, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny w proszku, guma celulozowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), zdrowa nutella 30g (banan, kakao naturalne), kalarepka 30g, herbata z sokiem wiśniowym 200ml (herbata czarna, syrop wiśniowy) – 438,93 kcal | barszcz biały z jajkiem 300ml (mąka pszenna, mąka żytnia, jaja, marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń ,seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,7,9) – 122,80 kcal | bigos włoski 250g (kapusta kiszona, makaron pszenny, pieczarki, czerwona cebula, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, ogórek konserwowy, kiełbasa podwawelska, olej rzepakowy, przyprawy)(1), herbata miętowa 250ml, jabłko – 705,56 kcal |
Podwieczorek : wafel ryżowy, marchewka 30g | ||
Powyższy jadłospis może ulec zmianie | ||
* potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym | ||
Spis alergenów znajduje się w sekretariacie szkoły |
07.10.2024r. – 18.10.2024r. | ||
ŚNIADANIE | I DANIE | II DANIE |
Poniedziałek 07.10.2024r. | ||
płatki jaglane na mleku 200ml (płatki jaglane, mleko)(1,7), bułka wrocławska 40g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), hummus z pestkami dyni i słonecznika 30g (ciecierzyca 54% (ciecierzyca 50,8%, woda, sól, cukier), olej rzepakowy, woda, pestki z dyni 4%, nasiona słonecznika 2%, sól morska, cukier, czosnek, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kmin rzymski 0,25%), papryka czerwona 30g, natka pietruszki 5g, herbata malinowa 200ml – 313,17 kcal | kapuśniak tradycyjny 300ml (kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, mąka pszenna, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) – 92,05 kcal | makaron 150g (mąka pszenna)(1) z serem 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)(7) i sosem truskawkowo -jogurtowym 50g (truskawki, jogurt naturalny, cukier)(7), woda 250ml – 543,56 kcal Podwieczorek: wafel ryżowy, kalarepka 30g |
Wtorek 08.10.2024r. | ||
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), jajko gotowane 30g (3), ogórek zielony 25g, szczypiorek 5g- 346,70 kcal | zupa ogórkowa zabielana śmietaną 300ml (ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(3,9) – 89,55 kcal | ryż 120g, potrawka z kurczaka z warzywami 120g (filet z kurczaka, fasolka szparagowa żółta i zielona, marchew, kalafior, groszek, kukurydza, papryka, seler, por, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy)(1,9), herbata malinowa 250ml, banan – 602,90 kcal Podwieczorek: gruszka |
Środa 09.10.2024r. | ||
płatki żytnie na mleku 200ml (płatki żytnie, mleko)(1,7), chleb słonecznikowy 40g (mąka pszenna typ 750, woda, zakwas naturalny (z mąki żytniej), słonecznik 4,2%, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), 7 twaróg z rzodkiewką 35g (twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), rzodkiewka, śmietana)(7), papryka czerwona 30g, herbata borówkowa 200ml – 452,40 kcal | zupa chłopska z zacierkami 300ml (makron zacierki (mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, kurkuma), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, przyprawy, kurczak tuszka)(1,3,9) – 112,15 kcal | ziemniaki 200g, *kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), marchewka z groszkiem 120g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna)(1,7), woda 250ml, gruszka – 973,96 kcal Podwieczorek: jabłko |
Czwartek 10.10.2024r. | ||
mleko 200ml (7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), sałata lodowa 5g, szynka drobiowa 25g (mięso z piersi kurczaka, woda, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, kwas askorbinowy, azotyn sodu), pomidor 25g, natka pietruszki 5g – 295,22 kcal | żurek z jajkiem 300ml (mąka żytnia, mąka pszenna, jaja, marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń ,seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,7,9) – 122,80 kcal | kasza jęczmienna 120g (1), pulpet w sosie własnym 120g (mięso mielone z łopatki wieprzowej, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,3), ogórek kiszony 60g, woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) – 798,40 kcal Podwieczorek: kisiel truskawkowy z jabłkiem 200ml |
Piątek 11.10.2024r. | ||
lane kluski na mleku 200ml (mąka pszenna, jaja, mleko)(1,3,7), chleb graham 40g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), dżem wiśniowy 35g (wiśnie, cukier, woda, substancja żelująca – pektyny, regulator kwasowości – kwas cytrynowy), marchewka 30g, herbata z cytryną 200ml (herbata czarna, cytryna, cukier) – 354,60 kcal | zupa pomidorowa z ryżem 300ml (ryż biały, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) – 206,90 kcal | ziemniaki 200g, *ryba z serem Frosta 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7), surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml, sok jabłkowy w kartoniku – 768,46 kcal Podwieczorek: brzoskwinia |
Poniedziałek 14.10.2024r. | ||
DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ | ||
Wtorek 15.10.2024r. | ||
kawa zbożowa na mleku 200ml (kawa zbożowa (cykoria, żyto (50%) – prażone), mleko)(1,7), chleb razowy 40g, masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), twaróg z żurawiną 40g (twaróg półtłusty, żurawina suszona, śmietana)(7), kalarepka 30g – 282,33 kcal | zupa z fasolki szparagowej 300ml (fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) – 204,80 kcal | kluseczki z warzywami 250g (makaron pszenny, kukurydza, zielona fasolka szparagowa, czerwona papryka, cebula, olej słonecznikowy, masło, pietruszka natka ,przyprawy, marchew, por, czosnek)(1,3,7), herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier)– 610,96 kcal Podwieczorek: jabłko |
Środa 16.10.2024r. | ||
kasza manna na mleku 200ml (kasza manna, mleko)(1,7), rogal maślany 50g (mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, masło)(1,7), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), konfitura malinowa 30g (maliny (42 %), cukier, czerwone porzeczki (18 %), woda, substancja zelująca: pektyny, substancja zagęszczająca: guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), jabłko 30g, herbata z cytryną 200ml (herbata czarna cytryna, cukier)– 393,67 kcal | zupa cebulowa z grzankami 300ml (cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, grzanki pszenne (bułka wrocławska pszenna, olej rzepakowy, przyprawy))(1,7,9) – 94,75 kcal | ziemniaki 200g, pieczeń rzymska 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, koncentrat pomidorowy)(1,3), buraczki 120g (buraki czerwone, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml – 687,50 kcal Podwieczorek: banan |
Czwartek 17.10.2024r. | ||
kakao na mleku 200ml (kakao naturalne, mleko, cukier)(7), chleb pszenno-żytni 40g (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), kiełbasa żywiecka 25g (mięso wieprzowe, sól peklująca, przyprawy naturalne, woda, jelito wołowe), ogórek zielony 25g, szczypiorek 5g – 225,42 kcal | zupa kalafiorowa krem 300ml (kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, ziemniaki, cebula, lubczyk, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) – 118,12 kcal | makaron 150g (mąka pszenna)(1), strogonow z mięsem i warzywami 120g (filet z piersi kurczaka, pieczarki, papryka czerwona, kukurydza, koncentrat pomidorowy, cebula, ogórek konserwowy, marchewka, olej rzepakowy, mąka pszenna, czosnek, przyprawy)(1), herbata żurawinowa 250ml, jabłko – 941,78 kcal Podwieczorek : gruszka |
Piątek 18.10.2024r. | ||
płatki orkiszowe na mleku 200ml (płatki orkiszowe, mleko)(1,7), chleb Słowiański 40g (mąka pszenna, mieszanka piekarnicza (grys pszenny, gluten pszenny, mąka pszenna, zakwas pszenny, sól, mąka jęczmienna słodowa, mąka żytnia słodowa, mąka pszenna słodowa, glukoza, środki do przetwarzania mąki, enzymy), woda, drożdże, sól)(1), masło 5g (śmietanka pasteryzowana)(7), serek Almette z ziołami 30g (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, cebula, sól, czosnek, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła (0,1%), naturalne aromaty)(7), papryka czerwona 35g, herbata truskawkowa 200ml – 349,92 kcal | barszcz czerwony z ziemniakami zabielany śmietaną 300ml (buraki czerwone, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) – 136,10 kcal | kluski śląskie 180g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja)(1,3), sos pieczarkowy 120g (pieczarki, cebula, śmietana, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), fasolka szparagowa 120g, woda 250ml, banan – 899,12 kcal Podwieczorek: mus Kubuś z brzoskwinią |
Powyższy jadłospis może ulec zmianie | ||
* potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym | ||
Spis alergenów znajduje się w sekretariacie szkoły |